Friday, June 15, 2012

Benefits of Fruits & Correct Ways of Eating Fruits








1. Do not eat fruits after meals. It usually takes about 20 minutes for fruits to digest and move to the small intestine where further absorption of the nutrients occurs. However, when we eat fruits after other meals, especially the ones with a high content of proteins or starch which usually take much longer to digest, the fruits get blocked in our stomach and start fermenting or even getting rotten. In such case, no positive nutritional effects will be received. Instead, the meals will not be digested completely, the fruits will get broken right in our stomach and our digestive system will be affected and upset.

2. Do not eat fruits together with other meals. The same effect will take place in the stomach, when the fruits are mixed with other meals. Toxic effects of rotten fruits in your stomach can cause great discomfort and even serious diseases. For example, eating kiwis, cherries or berries together with meat, potatoes or other foods containing lots of proteins, starch and fats, can cause various problems with digestion, colitis, diarrhea, and even pains in liver.

3. Make a habit of eating fruits on an empty stomach. This habit will bring more good to your health. Your stomach and digestive system will not have to use additional mechanisms to balance the process of digestion. It is also very good to eat fruits after doing physical exercises or any sort of outdoor activities.

The best time for eating fruits:
in the morning, 20-30 minutes before having breakfast;
in the afternoon, 3-4 hours after lunch
before the bedtime, 3-4 hours after having dinner.

Acidity, colic, indigestion, constipation can all be helped substantially by eating fruits atleast 1/2 hour before food

When "dying" of hunger, fruits are your best bet. They provide energy very quickly and efficiently without using up valuable energy reserves of the body (other foods use massive amounts of energy in the process of digestion). 


பழங்கள் சிறந்த உணவுதான். எளிதில் ஜீரணமாகி உடலுக்குத் தேவையான சக்தியையும் மூளைக்குத் தேவையான குளுக்கோஸையும் அளிப்பதில் பழங்களுக்கு இணையே இல்லை. ஆகையால், பழங்களை உணவுக்கு முன் அல்லது பின் என்று சாப்பிடுவதைக் காட்டிலும் தனித்து அதையே உணவாகக் கருதிச் சாப்பிடுவதே சிறந்த முறை. அப்போதுதான் அதில் உள்ள சத்துகள் சிதையாமல் அப்படியே நம் உடலுக்குக் கிடைக்கும். ஒரு சின்ன உதாரணம்... பழங்களில் உள்ள நார்ச் சத்து. பழங்களை அரைத்து, வடிகட்டி சாறை மட்டும் குடிக்கும்போது, பெரும்பான்மை நார்ச் சத்தை அது இழந்திருக்கும். நார்ச் சத்து இருந்தால், மலச் சிக்கலை அது களைந்துவிடும். மலச் சிக்கல் அகன்றால், செரிமானக் கோளாறு ஏற்படாது. இப்படி ஒவ்வொரு சத்தின் பயன்களையும் பட்டியல் இட்டுக்கொண்டே போகலாம். தவிர, பழங்களைச் சாறாக்கி, பால், சர்க்கரை சேர்த்துக் குடிக்கும் போது, அதில் சேர்க்கப்படும் சர்க்கரையும் பாலும், பழச்சாறின் இயல்பையே குலைத்துவிடும். செரிமானக் கோளாறையும் உருவாக்கக்கூடும். அதேபோல, உணவுக்குப் பிறகு பழங்களைச் சாப்பிட்டால், அது ஏற்கெனவே வயிற்றில் இருக்கும் உணவு செரிமானம் ஆவதற்காகக் காத்திருக்காமல், (ஓவர்டேக் செய்து) முன்கூட்டியே ஜீரணமாகிவிடும். அதன் தொடர்ச்சியாக சத்துக்களும் கிரகிக்கப்பட்டுவிடும். இதனால், சிலருக்கு ஏப்பம் போன்ற தொந்தரவுகள் ஏற்பட வாய்ப்பு இருக்கிறது. எனவே, பழங்களைத் தனித்துச் சாப்பிடுவதையே வழக்கமாக்கிக்கொள்ளுங்கள். சாப்பிட்ட பிறகுதான் பழம் சாப்பிட வேண்டும் என்று விரும்பினால், சாப்பாட்டுக்கு முன்போ, பின்போ இரண்டு மணி நேர இடைவெளியில் பழங்களைச் சாப்பிடலாம்.

No comments: